3 oktober 2023: Ronde Tafel Agressie in het theater tijdens Nederlandse Dans Dagen

Op 3 oktober organiseren we een online ronde tafel tijdens de Nederlandse Dans Dagen over agressie in het theater.

Er vinden steeds meer incidenten plaats in de theaterzaal tijdens voorstellingen voor jong publiek. Het gaat hierbij om racistische opmerkingen, incidenten van homofobe aard of zelfs agressie richting de dansers, acteurs en medewerkers. Omdat het aantal incidenten toeneemt, is het urgent en belangrijk om hier aandacht voor te vragen, om te praten over de omgang met het probleem, maar om uiteindelijk ook met antwoorden en oplossingen te komen.

Wat is de oorzaak van deze ontwikkeling, hoe gaan we om met het probleem en wat kunnen we er gezamenlijk aan doen? Tijdens de Ronde Tafel Agressie in het Theater willen we daarom ervaringen delen en in gesprek gaan over mogelijke oplossingen.

De Ronde Tafel start met een inleiding door Sietse Isings (hij/hem). Sietse is  een witte trans-man en als docent werkzaam in het voortgezet onderwijs. Hij merkte dat leerlingen veel vragen hebben rondom bijvoorbeeld LHBTQIA+ onderwerpen. Omdat niet altijd elke docent de kennis heeft om de leerlingen te ondersteunen bij deze vragen, heeft hij in 2019 Queer Academy opgericht. Vanuit Queer Academy ontwikkelt hij voorlichtingen, trainingen en workshops voor docenten. Queer Academy is ontstaan vanuit een visie, vanuit een gemis, vanuit een drive voor inclusiever onderwijs.

Na de inleiding volgt een panelgesprek waarin ruimte is om met elkaar uit te wisselen en mee te denken. Moderator van de Ronde Tafel is Lene Grooten.

Tickets (kosteloos) zijn de bestellen via de website van de Nederlandse Dans Dagen.