31 Januari: Workshop "werken met een intimiteitscoördinator"

Wat: workshop “werken met een intimiteitscoördinator”

Voor wie: regisseurs, regie-assistenten, choreografen

Wanneer: 31 Januari 2023, 14:00 – 17:00

Waar: OBA Congres, Oosterdokstraat 110 te Amsterdam

Trainer: Markoesa Hamer

Kosten: € 30,- ex. BTW voor leden van de NAPK, € 50,- ex. BTW voor niet-leden

Opgeven: mail naar info@socialeveiligheidpodiumkunsten.nl

Een intimiteitscoördinator is iemand die intieme scènes (seksscènes, naaktscènes etc.) begeleidt en choreografeert. Het is vergelijkbaar met wat een stuntcoördinator doet voor vechtscènes. Het doel van de intimiteitscoördinator is een heldere structuur bieden rondom scènes met intieme inhoud, waardoor acteurs, dansers, musici en andere uitvoerenden zich comfortabel(er) voelen bij dergelijke scènes.

Tijdens deze workshop leert Markoesa Hamer je hoe het werken met een intimiteitscoördinator in zijn werk gaat en wat het kan betekenen in het artistieke werkproces. Deelnemers krijgen een beeld van hoe dit er tijdens repetities concreet uit kan komen te zien. Daarnaast krijgen deelnemers praktische handvatten voor het werken aan intieme scènes. Ook worden er oefeningen gedaan die tijdens het repetitieproces inzetbaar zijn.

Over Markoesa Hamer: 

Markoesa Hamer (1985) studeerde in 2007 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. Sindsdien is zij werkzaam als acteur in verschillende film- & tv producties, oa Moloch, de succesvolle Duitse Netflix Original How To Sell Drugs Online Fast, en Dokter Deen. In het theater is ze werkzaam bij oa de Toneelmakerij, Ulrike Quade Compagnie en Collectief Walden. In 2011 ontving zij een beurs voor een Master aan de Royal Central School of Speech and Drama in Londen. Daarna speelde ze in 2013 in de productie In The Begining was the End van het National Theatre op West End. 

Terug in Nederland volgde ze sinds #metoo de ontwikkelingen rondom intimiteitscoördinatie via haar collega’s in Engeland. Door te werken met een intimiteitscoördinator worden er duidelijke afspraken gemaakt waardoor mensen zich veiliger voelen en meer durven. Omdat er hier naar haar mening te weinig veranderde rondom het werken met intieme inhoud heeft ze uiteindelijk zelf actie ondernomen. Bij ACT Acteursbelangenvereniging organiseerde ze een seminar en online workshops van Ita O’Brien, een van de eerste intimiteitscoördinatoren van het VK. Vele prominenten uit de Nederlandse filmindustrie hebben hieraan meegedaan en ze kreeg veel positieve reacties. Dit motiveerde haar om verder te gaan.

Sinds 2021 werkt Markoesa naast haar werk als acteur als intimiteitscoördinator bij TV, film en theaterproducties. Markoesa geeft ook workshops en masterclasses op toneelscholen en bij verschillende culturele instellingen. 

“Juist ik als actrice ken de kwetsbaarheid van het werk en weet ik hoe fijn het kan zijn om er niet alleen voor te staan. Ik wil graag dat we prachtige, vurige, grappige, spetterende, grensoverschrijdende, geile, woeste, intieme scènes blijven maken. Dat we ieders veiligheid waarborgen zonder de creativiteit te verliezen. We kunnen rekening houden met elkaar, het hoort er niet nou eenmaal bij, we kunnen roeien met de riemen die we hebben, we hoeven ze niet te breken als ze niet de kant op gaan die we zelf voor ogen hadden.”